Sírkerti séták

Eseménynaptár

Aktuálisan meghirdetett sétáink

Baba-mama/papa séta

Rendhagyó sétánkra kizárólag pici babás szülőket szeretnénk invitálni, akikkel kötetlenebb formában járunk be egy-egy tematikus sétát. A kötetlenségen azt értjük, hogy a séta ritmusát és megállóhelyeit a résztvevők igényeihez illesztjük, vagyis séta közben lehetőség van bármikor megállni, a pihenőhelyeken akár babát etetni, a gyermeksírás pedig nem számít zavaró tényezőnek a sétára jelentkezők körében. Reméljük, hogy a kismamák és a kispapák számára így nemcsak a szép környezet, hanem a séta során hallott kulturális, történelmi élmények is feltöltődést fognak jelenteni.

A program időtartama: 1,5 óra
A séta a Fiumei úti sírkert főbejáratától indul.
Előre meghirdetett sétáink ingyenesek.


 

"Szép város Kolozsvár"

Sétánk során Erdély fővárosát idézzük meg, olyan személyek sírjait keressük fel, akik életében Kolozsvár meghatározó jelentőséggel bírt: vagy azért mert a kincses város szülöttjeként látta meg a napvilágot, vagy mert hivatásában, életének bizonyos szakaszán fordulópontot jelentett a városban töltött időszak. Megtudhatjuk, mit köszönhetett Erkel Ferenc és Móricz Zsigmond a híres városnak, valamint azt, hogy kiknek az alkotásai határozták meg markánsan Kolozsvár épített és szellemi örökségét, ahogy Fadrusz János emblematikus Mátyás szobrával, vagy az első állandó magyar nyelvű színház, olyan művészekkel, mint Jászai Mari és Lendvay Márton.

A túra időtartama 1,5-2 óra.
A séta a Fiumei úti sírkert főbejáratától indul.
Előre meghirdetett sétáink ingyenesek.

Az elcsatolt területeken születtek – sírjaik a Fiumei úti sírkertben domborulnak

Sétánk során azokról a trianoni határokon túl született írókról, költőkről, művészekről, államférfiakról és katonákról esik szó, akiknek életműve a magyar kultúra és történelem szerves része: Arany János, Kosztolányi Dezső, Mikszáth Kálmán, Munkácsy Mihály, Fadrusz János, Stróbl Alajos, Blaha Lujza, Batthyány Lajos, Görgey Artúr stb.

A séta a temető főbejáratától indul.
Időtartama: 1,5-2 óra.
Előre meghirdetett sétáink ingyenesek.

A Salgótarjáni utcai zsidó temető története

A Fiumei úti sírkert közvetlen szomszédságában elhelyezkedő Salgótarjáni utcai zsidó temető mind az ott eltemetett személyiségeket, mind pedig a temetőben létrehozott építészeti alkotásokat tekintve egyedülálló jelentőségű. A sírkert a magyarországi zsidó emancipáció hű lenyomata, valamint hazánk társadalom- és gazdaságtörténetének gazdag történelemkönyve.

A séta a Salgótarjáni utcai zsidó temető főbejáratától indul.

A túra időtartama 1,5-2 óra.

Előre meghirdetett sétáink ingyenesek.

Akiket feledésre ítéltek – A Nemzeti Gyászpark

Sétánk során bemutatjuk a Rákoskeresztúri Új köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcelláinak történeti hátterét, és néhány itt nyugvó mártír személyes sorsán keresztül áttekintést adunk az 1945 és 1959 közötti időszak Magyarországáról.

A látogatókat a Rákoskeresztúri Új köztemető (1108 Budapest, Kozma u. 8-10.) területén lévő buszmegállóból a Nemzeti Örökség Intézetének kisbusza szállítja a Látogatóközpontba.

A túra időtartama 1,5-2 óra.

A program ingyenes.
 

Csoportok által kérhető séták

A Nemzeti Örökség Intézete új szolgáltatása a csoportos idegenvezetés, saját idegenvezetőivel, igény szerint angol nyelven is. Előzetes megbeszélés alapján hétköznap és hétvégeken, csoportoknak (10 főtől) 25 ezer Ft/csoport, nyugdíjasok és intézményi munkavállalók esetén 15 ezer Ft/csoport áron.

Iskolás csoportoknak a rendkívüli tanóráink, és az előre meghirdetett lakossági sétáink továbbra is ingyenesek.

Kapcsolat, felvilágosítás: +36-1-896-3825 (8-16 óra között), idegenvezetes@nori.gov.hu

logo
Tudnivalók

A Fiumei úti sírkert mauzóleumai csak előzetes egyeztetéssel látogathatók, a Nemzeti Örökség Intézete munkatársa kíséretében.

 

A sírkertbe autóval történő behajtás az első órában ingyenes. A sírkertben a KRESZ vonatkozó szabályainak megtartása mellett szabadon lehet kerékpárral közlekedni.

 

A temető területén fotó vagy vágókép csak előzetes bejelentést követően készíthető. A temetőben filmet forgatni csak előzetes írásbeli engedély és a NÖRI-vel kötött egyedi szerződés alapján lehet.

Nyitvatartás
JANUÁR, FEBRUÁR

7:30 - 17:00

MÁRCIUS

7:00 - 17:30

ÁPRILIS

7:00 - 19:00

MÁJUS, JÚNIUS, JÚLIUS

7:00 - 20:00

AUGUSZTUS

7:00 - 19:00

SZEPTEMBER

7:00 - 18:00

OKTÓBER

7:00 - 17:00

NOVEMBER, DECEMBER

7:30 - 17:00

Kapcsolat

Cím: 1086 Budapest,

Fiumei út 16-18.

 

Tel.:

+36 1 896-3889

+36 1 896-3902

+36 70 400-8632

 

E-mail
nori@nori.gov.hu

 

Sajtókapcsolatok
sajto@nori.gov.hu

Írjon nekünk
Az év honlapja