Sírkerti séták

Eseménynaptár

Kiemelt sétáink

Sétáink

Aktuális sétáink

„A tizenötödik” a Fiumeiben

A Nemzeti Örökség Intézete és a Madách Színház tisztelettel meghívja Kazinczy Lajos honvédezredes, a tizenötödik aradi vértanú emlékhelyének avatóünnepségére, amelyet egy különleges séta vezet fel az aradi vértanúk emlékére, a Madách Színház művészeinek közreműködésével.
Beszédet mond: Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója és Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója
Közreműködik: Borbély Richárd, Simon Boglárka, Détár Enikő, Gallusz Nikolett, Ladinek Judit
A séta a sírkert főbejáratától indul.
Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

1848-49 emlékezete

Batthány Lajos, Kossuth Lajos és Görgei Artúr síremléke közelében a szabadságharc egymást gyilkoló katonái találtak végső nyugalmat. Magyarokról és németekről, férfiakról és nőkről, Buda várát ostromló vagy azt védő, harctéren elesett, vagy éppen az éhezés elől öngyilkosságba menekülő, az aktuális hatalom által hősöknek, esetleg árulóknak tartott személyiségeiről szól a séta.

A séta a Fiumei úti sírkert főbejáratától indul.

A túra időtartama 1,5-2 óra.

Előre meghirdetett sétáink ingyenesek.

Secrets of an oasis in the heart of the city – The Fiume Road Graveyard (English language walk)

An immersive tour of the oldest still functioning cemetery in the city of Budapest. Images of art, wounds of war, secrets and symbols, mixed with the private lives and loves of the greatest Hungarians, all will be revealed! We look forward to you joining our tour.

Gathering at the entrance of the cemetery.
The walk lasts 1,5 – 2 hours.
Free entry.

Festők a szabadban - Séta a magyar festészet napja alkalmából

A séta közreműködője Láng-Kovács Éva művészettörténész, kulturális antropológus, a „Festők a szabadban – A nagybányai művésztelep regénye” című könyv szerzője, aki a temetőben nyugvó festőművészek és politikusok sírjainál mesél a modern magyar festőművészetet 1896-ban elindító nagybányai művésztelep történetéről, a festőművészek (Csók István, Iványi Grünwald Béla, Ferenczy Károly és gyermekei, Lyka Károly, Plány Ervin) életéről. A séta egyben színes korrajzot fest a Millennium izgalmas időszakáról, a látogatók azt is megtudhatják, hogyan találkozott Réti István festőművész Jókai Mórral, miként lett Görgey Artúr tábornok a nagybányai festőművészek jó barátja, mi volt báró Wlassics Gyula miniszterelnök szerepe a festőiskola megalakulásában, hogy vált valóra Iványi-Grünwald Béla álma, s lett tiltott szerelemből boldog házasság. A séta során külön megemlékezünk a 150 évvel ezelőtt született Réti Istvánról, a művésztelep egyik alapítójáról.
Láng-Kovács Éva a séta végén az Információs pontban dedikálja kötetét, amit a résztvevők megvásárolhatnak.

A séta a temető főbejáratától indul.
Időtartama: 1,5-2 óra.
A program ingyenes.

Akiket feledésre ítéltek – A Nemzeti Gyászpark

Sétánk során bemutatjuk a Rákoskeresztúri Új köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcelláinak történeti hátterét, és néhány itt nyugvó mártír személyes sorsán keresztül áttekintést adunk az 1945 és 1959 közötti időszak Magyarországáról.

A látogatókat a Rákoskeresztúri Új köztemető (1108 Budapest, Kozma u. 8-10.) területén lévő buszmegállóból a Nemzeti Örökség Intézetének kisbusza szállítja a Látogatóközpontba.

A túra időtartama 1,5-2 óra.

A program ingyenes.
 

A Salgótarjáni utcai zsidó temető története

A Fiumei úti sírkert közvetlen szomszédságában elhelyezkedő Salgótarjáni utcai zsidó temető mind az ott eltemetett személyiségeket, mind pedig a temetőben létrehozott építészeti alkotásokat tekintve egyedülálló jelentőségű. A sírkert a magyarországi zsidó emancipáció hű lenyomata, valamint hazánk társadalom- és gazdaságtörténetének gazdag történelemkönyve.

A séta a Salgótarjáni utcai zsidó temető főbejáratától indul.

A túra időtartama 1,5-2 óra.

Előre meghirdetett sétáink ingyenesek.

A Nemzeti Örökség Intézete új szolgáltatása a csoportos idegenvezetés, saját idegenvezetőivel, igény szerint angol nyelven is. Előzetes megbeszélés alapján hétköznap és hétvégeken, csoportoknak (10 főtől) 25 ezer Ft/csoport, nyugdíjasok és intézményi munkavállalók esetén 15 ezer Ft/csoport áron.

Iskolás csoportoknak a rendkívüli tanóráink, és az előre meghirdetett lakossági sétáink továbbra is ingyenesek.

Kapcsolat, felvilágosítás: +36-1-896-3825 (8-16 óra között), idegenvezetes@nori.gov.hu

logo
Tudnivalók

A Fiumei úti sírkert mauzóleumai csak előzetes egyeztetéssel látogathatók, a Nemzeti Örökség Intézete munkatársa kíséretében.

 

A sírkertbe autóval történő behajtás az első órában ingyenes. A sírkertben a KRESZ vonatkozó szabályainak megtartása mellett szabadon lehet kerékpárral közlekedni.

 

A temető területén fotó vagy vágókép csak előzetes bejelentést követően készíthető. A temetőben filmet forgatni csak előzetes írásbeli engedély és a NÖRI-vel kötött egyedi szerződés alapján lehet.

Nyitvatartás
JANUÁR, FEBRUÁR

7:30 - 17:00

MÁRCIUS

7:00 - 17:30

ÁPRILIS

7:00 - 19:00

MÁJUS, JÚNIUS, JÚLIUS

7:00 - 20:00

AUGUSZTUS

7:00 - 19:00

SZEPTEMBER

7:00 - 18:00

OKTÓBER

7:00 - 17:00

NOVEMBER, DECEMBER

7:30 - 17:00

Kapcsolat

Cím: 1086 Budapest,

Fiumei út 16-18.

 

Tel.:

+36 1 896-3889

+36 1 896-3891

+36 1 896-3902

+36 70 400-8632

 

E-mail
nori@nori.gov.hu

 

Sajtókapcsolatok
sajto@nori.gov.hu

Írjon nekünk
Az év honlapja