Apponyi-hintó

logo

A múlt században induló történet egy tárgyról szól, amelynek sorsa összefonódik a történelemmel. 1928 és 1932 között gyártották Budapesten, Magyarország akkori legjelentősebb hintó- és kocsikészítő műhelyében, a Misura gyárban. 1933 és 1941 között mindössze négy alkalommal használták, először Apponyi Albert 1933-as temetésén. A második világháború idején nyoma veszett. Két évtizeddel később került elő, Budapesttől távol. 1963-ban a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe került. 2017-ben a Nemzeti Örökség Intézete azzal a céllal restauráltatta a hintót, hogy méltó módon mutassa be a nemzet nagy halottainak emlékét idéző műtárgyat a legjelentősebb magyarországi temetőben, a Fiumei Úti Sírkert nemzeti emlékhelyen.

 
 

 

Az Apponyi-hintó megjelenését tekintve az uralkodói díszhintók kategóriájába sorolható. Történelmi, ipar- és temetkezéstörténeti, valamint esztétikai jelentősége is kiemeli a hasonló műtárgyak közül.

Díszhintókat kizárólag jelentős eseményeken, esküvők, keresztelők, koronázások vagy temetések alkalmával használtak. Exkluzív járművek voltak, akárcsak ma a limuzinok. A díszes kivitelezésük miatt műtárgynak is beillő járművek igazi feladata a reprezentáció volt. A dísztemetések fénypontja a gyászmenet volt. A koporsót gyászhintó szállította a ravataltól a végső nyughelyig. Ilyen pompakocsikon vitték utolsó útjára Kossuth Lajost, II. Rákóczi Ferencet, Thököly Imrét és Munkácsy Mihályt is. A második világháborúban az Apponyi-hintó kivételével mindegyik eltűnt vagy megsemmisült.

A legmagasabb igényeket kielégítő, méreteiben és megjelenésében is uralkodói pompát tükröző gyászhintót a főváros rendelte meg. A kézműves remekmű négy évig készült, a kor számos technikai újítását felhasználva. Végül Jordán Károly mérnök aprólékos és átgondolt tervezésének eredményeképp megszületett a barokkos faragványú, bonyolult szerkezeti és díszítő megoldásokkal készült ipartörténeti remekmű. Egy letűnt kor utolsó képviselője. A Misura gyár fogatolt járművei közül az Apponyi-hintó az egyetlen, amely megmaradt.

 
 

A közel négy méter magas, öt és fél méter hosszú hintót a világ egyik legnagyobb gyászhintajaként tartják számon. Csupán egy 19. században készült csehországi gyászhintó versenyez vele centiméterekben az elsőségért.

Az Apponyi-hintó nemcsak a nagy állami temetéseknek állít emléket, hanem a hazai kocsi- és hintógyártó ipar hattyúdala is.