Múzeumok Éjszakája 2018

2018.06.04.

Gyászdivat és halálmotívumok, a csángók apostolának temetését bemutató időszaki kiállítás, tematikus séták és egy ingyenes szabadtéri esti koncert várja a látogatókat 2018. június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján a Fiumei úti sírkertben.

A Fiumei úti sírkert több mint temető. Nemzeti emlékhely, kulturális és turisztikai célpont: mára olyan kulthellyé vált, mint a párizsi Pere-Lachaise, ahol Moliere, Chopin és Jim Morrisson sírja helyett Ady, Jókai, Arany, Kossuth, Deák, Erkel, Faludy, Jancsó és Kertész Imre sírját lehet felkeresni. Az arborétumnak is beillő hatalmas temetőkert nemzetünk nagyjainak emlékezete mellett az 1849 óta egymást váltó történelmi korszakok lenyomatát is őrzi. Sírépítményei és szobrai miatt pedig a 19. század végétől napjainkig ívelő síremlékművészet szabadtéri kiállítóhelyének is tekinthető. A sírkert egyik épületében működik az ország egyetlen temetkezéstörténeti múzeuma. Az átalakított Kegyeleti Múzeum a Múzeumok Éjszakáján nyit ki újra egy átrendezett állandó és egy időszaki kiállítással.

Programjaink

15:30-17:00 és 17:00-18:30 Tematikus séták – Általános bemutató séta
A Fiumei úti sírkert a magyar történelem kiemelkedő jelentőségű emlékhelye. A temető a 19. század végére köztemetőből igazi kultuszhellyé, művészek, tudósok, politikusok kegyhelyévé alakult. Általános bemutató sétánkon a legrégebbi síremlék-együttes, a falsírboltok mellett indulva fedezzük fel a sírkert történetét, felkeressük a legjelentősebb síremlékeket. Megtekintjük a modern magyar nemzet megteremtői, Kossuth Lajos, Deák Ferenc és Batthyányi Lajos mauzóleumát, az államférfiak politikai pályája mellett emberi küzdelmeikkel is megismerkedünk.
A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött: fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/sirkerti-setak

15:30-17:00 és 17:00-18:30 Tematikus séták – Családi titkok
A séta a Múzeumok Éjszakájának idei CSALÁD tematikájához kötődik. A sírfeliratokat olvasva sok mindent megtudunk a családok történeteiről. Érdekes, hogy ki kivel fekszik egy sírban, és kik azok a családtagok, akik távol kerültek egymástól az örökkévalóságban. József Attila többszöri át-és visszatemetés után édesanyjával és testvéreivel együtt nyugszik, míg Vörösmarty távol egykori imádott Laurájától. Ady Endre anyjával, Édessel és testvérével pihen. Néhány száz méterre tőlük, a költő soraival vésett sírkő alatt alussza örök álmát Léda is. Móricz Zsigmond egyedül van a sírjában. Tőle néhány méterre összetört szívű felesége, az öngyilkosságba menekülő Holics Janka lelte meg az örök nyugalmat.
A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött: fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/sirkerti-setak

15:30-17:00 és 17:00-18:30 Tematikus séták – Művészparcellák
A Művészparcellák a temető nagyon különleges részei. A terület elnevezésével ellentétben nemcsak képzőművészek, színészek, írók és zenészek nyugszanak itt, hanem neves sportolók, politikusok, orvosok is. Elsétálunk Munkácsy Mihály, Radnóti Miklós és Jókainé Laborfalvi Róza síremlékéhez. Kiderül, ki vett részt a Titanic utasainak mentésében, és mi a közös Vörösmartyban és a zserbó-szeletben.
A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött: fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/sirkerti-setak

18:30-19:00 ÉRMEBEMUTATÓ – A Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhely tiszteletére megjelenő emlékérme ünnepélyes kibocsátása
A Magyar Nemzeti Bank a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére 2014-ben indította el nemzeti emlékhelyeket bemutató érmesorozatát. A sorozat ötödik tagjaként kerül sor az ország egyetlen egészében nemzeti emlékhellyé nyilvánított temetőjét megjelenítő emlékérme kibocsátására.

19:00-20:00 KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
Egyszerre két kiállítással nyit újra a Kegyeleti Múzeum. A megújult állandó kiállítás a Fiumei úti sírkertet, mint az emlékezet helyszínét a középpontba állítva a reprezentatív, fővárosi temetéseket és kellékeit, valamint a 19. században megjelenő temetkezési vállalkozások virágzását és hanyatlását mutatja be. Egyidejűleg Domokos Pál Péter néprajzkutató, a „csángók apostola” rendszerváltás utáni temetéséről is nyílik egy időszaki kiállítás. A mindenki által szeretett személy huszonöt évvel ezelőtti búcsúztatása fontos társadalmi eseménynek számított.

20:00-21:00 JÓL ÁLL NEKI A HALÁL • A DIVAT MÁS–VILÁGA
Pódiumbeszélgetés Mojzes Dóra divattervezővel és Simonovics Ildikó divattörténésszel  

Az uralkodói gyászszertartások mintájára rendezett pompatemetések elterjedésével együtt született meg a gyászdivat fogalma. A nagyvárosi hölgyek a 19. századi polgári és uralkodói gyászviseletek mintájára a legutolsó divat szerint, párizsi és bécsi divatlapok gyászmellékleteiből varrattak maguknak ruhát, hogy abban jelenjenek meg a reprezentatív temetéseken. A gyászdivat történetével párhuzamosan a mai hétköznapi, utcai viseleteken lévő halálmotívumok – koponyák, csontvázak – népszerűségéről is beszélgetünk. Miért ennyire divatosak? Kalózromantika, vámpírkultusz, vagy csak játék a halállal?

21:00 - 22:00 A ZUGLÓI FILHARMÓNIA KONCERTJE
A sírkert egyik legszebb építészeti emlékénél ad koncertet a Zuglói Filharmónia. A zenei élményt a szecessziós stílusú Árkádsorok földöntúli látványa teszi még maradandóbbá.

A PROGRAMOKON VALÓ RÉSZVÉTEL INGYENES. KARSZALAG NEM SZÜKSÉGES.


logo
Tudnivalók

A Fiumei úti sírkert mauzóleumai csak előzetes egyeztetéssel látogathatók, a Nemzeti Örökség Intézete munkatársa kíséretében.

 

A sírkertbe autóval történő behajtás az első órában ingyenes. A sírkertben a KRESZ vonatkozó szabályainak megtartása mellett szabadon lehet kerékpárral közlekedni.

 

A temető területén fotó vagy vágókép csak előzetes bejelentést követően készíthető. A temetőben filmet forgatni csak előzetes írásbeli engedély és a NÖRI-vel kötött egyedi szerződés alapján lehet.

Nyitvatartás
JANUÁR, FEBRUÁR

7:30 - 17:00

MÁRCIUS

7:00 - 17:30

ÁPRILIS

7:00 - 19:00

MÁJUS, JÚNIUS, JÚLIUS

7:00 - 20:00

AUGUSZTUS

7:00 - 19:00

SZEPTEMBER

7:00 - 18:00

OKTÓBER

7:00 - 17:00

NOVEMBER, DECEMBER

7:30 - 17:00

Kapcsolat

Cím: 1086 Budapest,

Fiumei út 16-18.

 

Tel.:

+36 1 896-3889

+36 1 896-3902

+36 70 400-8632

 

E-mail
nori@nori.gov.hu

 

Sajtókapcsolatok
sajto@nori.gov.hu

Írjon nekünk
Az év honlapja