Budapesti látványosságok az új NÖRI-füzetekben

2019.01.17.

A Ganz-mauzóleumot és a frissen átadott Első világháborús emlékművet mutatja be a NÖRI-füzetek legújabb két száma.

A Nemzeti Örökség Intézete szívügyének tekinti a tevékenységi köréhez kapcsolódó helyszínek (nemzeti és a történelmi emlékhelyek, nemzeti sírkert, fontos emlékművek), továbbá az emlékezettel és azok ápolásával összefüggő témák bemutatását. A NÖRI FÜZETEK célja, hogy az adott tárgyban nem vagy csak kissé jártas érdeklődő számára rövid, de igényes tájékoztatást nyújtson: az alapvető és naprakész információk mellett a tágabb összefüggésekre és néhány érdekességre is ráirányítsa a figyelmet. A tavaly útnak indított kiadványsorozat legfrissebb számai a Fiumei úti sírkert látványosságai közül mutatnak be kettőt.

Első világháborús emlékmű címmel jelent meg a sorozat 13. száma, amely a NÖRI által 2018-ban (az első világháború lezárásának centenáriumán) a hősi halottak tiszteletére emelt, piramisformájú mementót „járja körbe”. Az új építmény megjelenésében a háború idején a temetőben állított ideiglenes emlékműveket idézi. A NÖRI a Nagy Háború emlékezete előtt tisztelegve fontos hagyományokat elevenített fel: a háborús emlékműállítás szokásának kialakulása, és a Fiumei úti temető nemzeti hőskultuszban betöltött szerepe is történelmi előzményekkel bír. Ezeken túl az új emlékmű üzenetét, az alkotó, Zsigmond Attila formatervező művész koncepcióját is ismerteti a füzet.

A sírkert legújabb építménye után a 14. számban a Ganz-mauzóleumról, vagyis a temető egyik legkorábbi családi sírboltjáról tájékozódhat az Olvasó. A 19. század második felében négy tehetős pesti család emeltetett díszes sírépítményt a sírkert akkor legelőkelőbbnek számító részén, a temetőfal sarkainál. A Ganz család Ybl Miklós tervezte sírboltja kiemelkedik közülük: a sírkert egyik legjobb állapotban fennmaradt, és az egyik legnagyobb alapterületű magánmauzóleuma. Máig őrzi a svájci Ganz Ábrahám, a magyar iparban párját ritkító sikertörténet megalapozójának emlékét. Az érdeklődő bepillanthat Ybl eredeti terveibe, valamint a „vasember” szédületes felemelkedéséről és titokzatos haláláról is olvashat.

Az eddig megjelent 14 füzetet a terveink szerint 17 újabb követi 2019-ben. A nemzeti és történelmi emlékhelyek, valamint a Fiumei úti sírkert nevezetességei tematikájú számok folytatása mellett idén elindul a kegyeleti kultúrával foglalkozó és a Salgótarjáni utcai zsidó temető érdekességeit bemutató alsorozat is.

A kiadványok 300 forintos áron vásárolhatók meg a Fiumei úti sírkert Infópontjában, illetve egyes emlékhelyeken.


logo
Tudnivalók

A Fiumei úti sírkert mauzóleumai csak előzetes egyeztetéssel látogathatók, a Nemzeti Örökség Intézete munkatársa kíséretében.

 

A sírkertbe autóval történő behajtás az első órában ingyenes. A sírkertben a KRESZ vonatkozó szabályainak megtartása mellett szabadon lehet kerékpárral közlekedni.

 

A temető területén fotó vagy vágókép csak előzetes bejelentést követően készíthető. A temetőben filmet forgatni csak előzetes írásbeli engedély és a NÖRI-vel kötött egyedi szerződés alapján lehet.

Nyitvatartás
JANUÁR, FEBRUÁR

7:30 - 17:00

MÁRCIUS

7:00 - 17:30

ÁPRILIS

7:00 - 19:00

MÁJUS, JÚNIUS, JÚLIUS

7:00 - 20:00

AUGUSZTUS

7:00 - 19:00

SZEPTEMBER

7:00 - 18:00

OKTÓBER

7:00 - 17:00

NOVEMBER, DECEMBER

7:30 - 17:00

Kapcsolat

Cím: 1086 Budapest,

Fiumei út 16-18.

 

Tel.:

+36 1 896-3889

+36 1 896-3902

+36 70 400-8632

 

E-mail
nori@nori.gov.hu

 

Sajtókapcsolatok
sajto@nori.gov.hu

Írjon nekünk
Az év honlapja