A recski fogolyszökés utolsó résztvevőjétől búcsúzunk

2018.06.29.

93 éves korában elhunyt Mózes Mihály, akinek egyaránt sikerült megszöknie a doni szovjet fogságból, a málenkij robotra hurcoltak gyalogmenetéből, valamint a recski táborból. Július 3-án, kedden helyezik örök nyugalomra a Fiumei úti sírkert 58-as parcellájában.

Az 1924. október 2-án született Mózes Mihály 18 évesen, önkéntesként jelentkezett szolgálatra 1942-ben, így került a VII. Zrínyi Miklós Honvéd Gyalogezredhez, majd a Don-kanyarhoz. Onnan angol fogság, később pedig munkatábor következett. Recsk volt a leghírhedtebb a magyarországi internálótáborok közül, ám csodával határos módon onnan is sikerült megszöknie pár társával. A szökés élőkészületei több hónapig tartottak, mindenre, a legapróbb részletekre is odafigyeltek.

„Elérkeztünk a szökés napjához, 1951. május huszadikához, ami vasárnapra esett… Lőcsey Géza öltözött be közülünk ÁVH-s kísérőnek, mi pedig fogtuk a szerszámainkat, úgy téve, mintha valóban dolgozni mennénk. A lőszer- és robbanóanyag raktár a tábor területén kívül esett, így az ott dolgozók rendszeresen elhagyták a tábor területét egy ÁVH-s kísérővel. Ezt használtuk ki mi is” – emlékezett vissza az egykori fogvatartott.

A sikeres szökést követően szétválva próbáltak eltűnni a katonák szeme elől. Három társukat szinte azonnal elkapták, ellenben Michnay és Lőcsey társával meg tudtak lépni üldözőik elől. Később ők hárman is különváltak, egyedül Michnay Gyulának sikerült nyugatra szöknie. "Végülis nyolcunk közül ő volt az egyedüli, akinek sikerült véglegesen megszöknie Recskről. Kint a titokban itthon is sokak által hallgatott Amerika Hangja rádióadásban be is olvasta mintegy hatszáz recski rab nevét, amelyeket emlékezetből össze tudott gyűjteni. Ezzel óriási szolgálatot tett a Recsken raboskodók számára, hiszen a világ így szerzett tudomást a recski haláltábor létezéséről. És felbecsülhetetlen jelentőségű volt a névsor beolvasása azért is, mert a hozzátartozók közül sokan ennek révén tudták meg, hogy családtagjuk miért és hová tűnt el" – folytatta.

Mózes Mihályt végül a Vác melletti Kosdon kapták el, példastatuálás céljából még egyszer visszavitték Recskre, ahol nyilvánosan megverték, utána Budapestre szállították, ahol a Fő utcában tartották fogva. Rövidesen elengedték és szabadulása után előbb a Miskolci Szénbányák Vállalatnál, később pedig a metróépítéseket végző KÉV-nél helyezkedett el, onnan is ment nyugdíjba 1980-ban.

2013-ban Hende Csaba honvédelmi minisztertől vehette át a "Hazáért" civil érdemrendet, amely a honvédség által adományozható egyik legmagasabb kitüntetés.


logo
Tudnivalók

A Fiumei úti sírkert mauzóleumai csak előzetes egyeztetéssel látogathatók, a Nemzeti Örökség Intézete munkatársa kíséretében.

 

A sírkertbe autóval történő behajtás az első órában ingyenes. A sírkertben a KRESZ vonatkozó szabályainak megtartása mellett szabadon lehet kerékpárral közlekedni.

 

A temető területén fotó vagy vágókép csak előzetes bejelentést követően készíthető. A temetőben filmet forgatni csak előzetes írásbeli engedély és a NÖRI-vel kötött egyedi szerződés alapján lehet.

Nyitvatartás
JANUÁR, FEBRUÁR

7:30 - 17:00

MÁRCIUS

7:00 - 17:30

ÁPRILIS

7:00 - 19:00

MÁJUS, JÚNIUS, JÚLIUS

7:00 - 20:00

AUGUSZTUS

7:00 - 19:00

SZEPTEMBER

7:00 - 18:00

OKTÓBER

7:00 - 17:00

NOVEMBER, DECEMBER

7:30 - 17:00

Kapcsolat

Cím: 1086 Budapest,

Fiumei út 16-18.

 

Tel.:

+36 1 896-3889

+36 1 896-3902

+36 70 400-8632

 

E-mail
nori@nori.gov.hu

 

Sajtókapcsolatok
sajto@nori.gov.hu

Írjon nekünk
Az év honlapja