A költészet ünnepe a Fiumeiben

2021.04.09.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) idén rendhagyó módon, online szervez programokat a Fiumei úti sírkertben április 11-én, a költészet napján, József Attila születésének évfordulóján.

A Nemzeti Örökség Intézete hagyományosan tematikus sétákkal és ingyenes szabadtéri koncerttel várja a látogatókat, a járványhelyzet miatt idén online formában.  15 órakor  a Magvető Kiadóval együttműködve az „Irodalmi Séták - Írókkal kötetlenül a Fiumeiben” elnevezésű, most induló program első részében Szabó T. Anna író, költő és Szegő János szerkesztő közös sétájának videópremierjét lehet megnézni a NÖRI YouTube-csatornáján. A séta célja, hogy a Fiumei úti sírkertben nyugvó irodalmi nagyjainkat ne csak életrajzukon keresztül, de egy-egy kortárs szerző szemüvegén át is megismerjék az érdeklődők. A mostani részben Szabó T. Anna többek között  Ady Endre, Radnóti Miklós, Tandori Dezső és Szabó Lőrinc sírjánál mesél saját olvasói és írói élményeiről az adott alkotó kapcsán. A NÖRI és a Magvető Kiadó terve az, hogy a következő részeket már személyesen tartják meg a kiadó szerzői.  

17 órakor József Attila sírjánál a Misztrál-együttes ad koncertet, ami szintén online formában lesz követhető. Az 1997-ben alakult Misztrál együttes repertoárján magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek. Ezúttal jórészt a Fiumei úti sírkertben nyugvó költők megzenésített versei hangoznak majd el, köztük olyan ismert alkotások, mint Ady Endre Kocsi-út az éjszakában, Őrizem a szemed és Párisban járt az ősz című költeményei, vagy József Attila Csend című verse. „Személy szerint is fontosnak tartom a költészet ünnepét, hiszen történelmünkön végigtekintve azt látjuk, hogy íróink, költőink  minden sorsfordító eseményünkön jelen voltak, akár Petőfire gondolunk, akár Adyra, akár Jókaira. A Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhely olyan íróink, költőink nyughelye, akik nemcsak könyveikben hagyták ránk örökségüket, de magyarságunk megmaradását is köszönhetjük nekik. Azzal a nyelvvel alkottak maradandót, amely nemzetünk sajátja, amely különlegességével megkülönböztet bennünket másoktól. Idén rendhagyó módon csak virtuálisan tudjuk megszervezni a programokat a Fiumei úti sírkertben, de bízunk benne, hogy a most induló Irodalmi Séták különlegessége és az online koncert ebben a formában is majdnem ugyanúgy élvezhető lesz.” – hangsúlyozta a rendezvény kapcsán Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója. 1905. április 11-én született József Attila, ennek emlékére 1964-től minden évben ezen a napon ünnepeljük Magyarországon a költészet napját.


logo
Tudnivalók

A Fiumei úti sírkert mauzóleumai csak előzetes egyeztetéssel látogathatók, a Nemzeti Örökség Intézete munkatársa kíséretében.

 

A sírkertbe autóval történő behajtás az első két órában ingyenes. A sírkertben a KRESZ vonatkozó szabályainak megtartása mellett szabadon lehet kerékpárral közlekedni.

 

A temető területén fotó vagy vágókép csak előzetes bejelentést követően készíthető. A temetőben filmet forgatni csak előzetes írásbeli engedély és a NÖRI-vel kötött egyedi szerződés alapján lehet.

Nyitvatartás
JANUÁR, FEBRUÁR

7:30 - 17:00

MÁRCIUS

7:00 - 17:30

ÁPRILIS

7:00 - 19:00

MÁJUS, JÚNIUS, JÚLIUS

7:00 - 20:00

AUGUSZTUS

7:00 - 19:00

SZEPTEMBER

7:00 - 18:00

OKTÓBER

7:00 - 17:00

NOVEMBER, DECEMBER

7:30 - 17:00

Kapcsolat

Cím: 1086 Budapest,

Fiumei út 16-18.

 

Tel.:

+36 1 896-3889

+36 1 896-3891

+36 1 896-3902

+36 70 400-8632

 

E-mail
nori@nori.gov.hu

 

Sajtókapcsolatok
sajto@nori.gov.hu

Írjon nekünk
Az év honlapja