Új időszaki kiállítás nyílt a Kegyeleti Múzeumban

2018.12.05.

A recski kényszermunkatábort bemutató időszaki kiállítás nyílt a Fiumei úti sírkertben található Kegyeleti Múzeumban. Az eredetileg Recsken látható kiállítás budapesti állomásán magángyűjteményből származó tárgyakkal kiegészítve látható.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárával együttműködve rendezte meg a kiállítást. A Recsk – Kényszermunkatáborok 1950-1953 című tárlat válogatott anyaga most magángyűjteményből származó tárgyakkal, dokumentumokkal, valamint a sírkertben nyugvó egykori recski rab, Faludy György börtönverseiből vett idézetekkel kiegészülve látható. Kiállításra kerültek a Recsk történelmi emlékhelyen létesítendő látogatóközpontra a NÖRI által 2016-ban diákok számára kiírt ötletpályázat díjazott tervei is.

A kiállítás mai megnyitóján Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója beszédében kiemelte: a NÖRI-vel való együttműködésük a garanciája  annak, hogy történelmünknek ez az abszurdnak nevezhető korszaka sokak számra megismerhető legyen. Töll László, a NÖRI társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta: a Nemzeti Örökség Intézetének nemcsak jogszabályban előírt feladata, de erkölcsi kötelessége is emléket állítani azoknak a történelmi korszakainknak, melyeket a legfiatalabb generációnak is ismernie kell.

Az időszaki kiállítás 2019 tavaszáig látogatható a Kegyeleti Múzeumban, a Fiumei úti sírkertben.