Tematikus séták a kulturális örökség napjain

2017.09.15.

Vezetett temetői sétákkal várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szombaton és vasárnap a Fiumei Úti Sírkertben a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat keretében.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója az MTI-nek adott interjújában elmondta, hogy a Fiumei Úti Sírkertben szombaton és vasárnap lesznek tematikus séták 10 órától egészen estig.  Az első séta Temető mint szoborpark címmel indul, ezen neves magyar szobrászok alkotásaival ismerkedhetnek meg behatóbban a látogatók, a Kiegyezés - Deák Ferenc és nemzedéke című séta pedig a reformkor nagy alakjainak síremlékét járhatja végig. A főigazgató kiemelte, hogy az egyik leglátogatottabb program a Művészparcella című séta, amelyen képzőművészek, színészek, írók - mások mellett Munkácsy Mihály, Radnóti Miklós és Jókainé Laborfalvi Róza - nyughelyeit, valamint neves sportolók, politikusok és ismert orvosok sírjait mutatják be a vezetők, de az is kiderül, hogy mi a közös a Titanic utasainak mentésében, Vörösmartyban és a zserbó szeletben.

A Párttal, a néppel. - a szocializmus halottkultusza című programon a Kádár-korszak egyik kiemelt kultuszhelyeként mutatja be a Fiumei úti temetőt, hiszen ott épült fel a munkásmozgalmi panteon. A sétán kiderül, miként kapcsolódott össze a jakobinus mozgalom és a szocializmus, hogyan került József Attila a munkásmozgalom nagyjai közé, valamint, hogy miért nem a Munkásmozgalmi Panteonba temették el Kádár Jánost.

Az 1848/49 emlékezete programon olyan jeles személyek sírjai tekinthetők majd meg, akik fontos szerepet játszottak a forradalom és szabadságharc alatt. A látogató felkeresheti a márciusi ifjak, a Batthyány-kormány tagjainak, a szabadságharc hadvezéreinek nyughelyeit, az aradi vértanú-özvegyek, gyerek és női katonák, valamint a szabadságharcban a magyarok oldalán küzdő külföldi, vagy éppen az ellenséges haderő tagjainak egyes sírjait.

A Kalandor politikusok séta a magyar és világtörténelem alakításában aktívan résztvevő emberek nyughelyeit mutatja be, a Katonák a Fiumeiúti temetőben pedig az előző évszázad legismertebb katonasírjait mutatja be. 

Mindezek mellett külön séta emlékezik meg a kétszáz éve született Arany Jánosról, de a szecesszió korával is meg lehet majd ismerkedni a temetőben nyugvó Lechner Ödön, Pártos Gyula, Hegedűs Ármin, Gerle Lajos, Ligeti Miklós, Kőrösfői-KrieschAladár és sok más, a társművészetekben is jeleskedő kortárs sírjain keresztül.

A nők helye a nemzet nagyjainak temetőjében című séta színésznők, tudósok és a kultúra különböző területein maradandót alkotó, vagy bátor nők nyughelyeit mutatják be, valamint megemlékeznek a reformáció emlékéről és 1956 áldozatairól is egy-egy programon.

A Rákoskeresztúri Új Köztemetőben Akiket feledésre ítéltek címmel az Új Köztemető legtávolabbi zugában, a 301-es parcellába, a modern látogatóközpontba kalauzolják az érdeklődőket, akik a nemzeti gyászpark kialakulását, az ott elhunytak életét, a Kisfogház történetét ismerhetik meg.

"Egyik legnagyobb sikerként könyvelem el, hogy egyre több fiatal is látogatja a sírkerteket, akik tabletekkel, telefonokkal pásztázzák a területeket, sétálnak és fedezik fel a sírkertben elhunytak történetét, az egyes sírokat" - tette hozzá a főigazgató, aki azt is kiemelte, hogy az Apponyi-hintónál interaktív felület is várják az érdeklődőket.

(MTI)


logo
Tudnivalók

A Fiumei úti sírkert mauzóleumai csak előzetes egyeztetéssel látogathatók, a Nemzeti Örökség Intézete munkatársa kíséretében.

 

A sírkertbe autóval történő behajtás az első két órában ingyenes. A sírkertben a KRESZ vonatkozó szabályainak megtartása mellett szabadon lehet kerékpárral közlekedni.

 

A temető területén fotó vagy vágókép csak előzetes bejelentést követően készíthető. A temetőben filmet forgatni csak előzetes írásbeli engedély és a NÖRI-vel kötött egyedi szerződés alapján lehet.

Nyitvatartás
JANUÁR, FEBRUÁR

7:30 - 17:00

MÁRCIUS

7:00 - 17:30

ÁPRILIS

7:00 - 19:00

MÁJUS, JÚNIUS, JÚLIUS

7:00 - 20:00

AUGUSZTUS

7:00 - 19:00

SZEPTEMBER

7:00 - 18:00

OKTÓBER

7:00 - 17:00

NOVEMBER, DECEMBER

7:30 - 17:00

Kapcsolat

Cím: 1086 Budapest,

Fiumei út 16-18.

 

Tel.:

+36 1 896-3889

+36 1 896-3891

+36 1 896-3902

+36 70 400-8632

 

E-mail
nori@nori.gov.hu

 

Sajtókapcsolatok
sajto@nori.gov.hu

Írjon nekünk
Az év honlapja