Séták és új kiállítások a Múzeumok Éjszakáján

2018.06.24.

Tematikus sétákkal, a Kegyeleti Múzeum újranyitásával és egy hangulatos esti koncerttel ünnepelte idén a Múzeumok Éjszakáját a Nemzeti Örökség Intézete és a Fiumei úti sírkert.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az idei Múzeumok Éjszakáján is számos ingyenes programmal várta a látogatókat. Családi titkok címmel új sétát is indítottunk, amely az éjszaka idei tematikájához kötődve, a sírfeliratokat bemutatva idézte meg az itt nyugvó családok történetét.

A séták végeztével a Kegyeleti Múzeum épületében a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével bemutattuk a Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhely tiszteletére megjelenő emlékérmét, amelyet a látogatók meg is vásárolhattak.

Egyszerre két kiállítással nyitott újra a Kegyeleti Múzeum: a megújult állandó kiállítás a Fiumei úti sírkertet, mint az emlékezet helyszínét a középpontba állítva a reprezentatív, fővárosi temetéseket és kellékeit, valamint a 19. században megjelenő temetkezési vállalkozások virágzását és hanyatlását mutatja be. Egyidejűleg Domokos Pál Péter néprajzkutató, a „csángók apostola” rendszerváltás utáni temetéséről is nyílik egy időszaki kiállítás. A mindenki által szeretett személy huszonöt évvel ezelőtti búcsúztatása fontos társadalmi eseménynek számított.

Az estét Mojzes Dóra divattervező és Simonovics Ildikó divattörténész „Jól áll neki a halál” című pódiumbeszélgetése majd a Zuglói Filharmónia Árkádsornál adott koncertje zárta.