Múzeumok Éjszakája a Fiumei Úti Sírkertben és a Kegyeleti Múzeumban

2017.06.09.

A világ egyik legnagyobb gyászhintójának bemutatásával, egy a temetőkhöz és az emlékezés tárgyiasult formáihoz kapcsolódó kortárs képzőművészeti kiállítással, tematikus sétákkal és egy fényfestéssel kísért esti koncerttel várjuk a látogatókat 2017. június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján a Fiumei Úti Sírkertben.

PROGRAM

16:00
Az Apponyi-hintó ünnepélyes átadása 
Beszédet mond: 
RADNAINÉ DR. FOGARASI KATALIN, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója
MERCZI MIKLÓS, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főosztályvezetője
PRŐHLE GERGELY, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

A hintó sorsa összefonódik a történelemmel. A Székesfővárosi Temetkezési Intézet megrendelésére 1928-32 között gyártották Budapesten, a Misura kocsigyárban. A hintó súlya 3,5 tonna, hossza 5,5 méter és 4 méter magas.1933-és 1941 között négy alkalommal - először Apponyi Albert temetésén - használták, majd a második világháború alatt nyoma veszett. Húszévnyi kallódás után bukkantak rá és 1963-ban a Közlekedési Múzeum tulajdonába került. Eddig még soha nem volt kiállítva. A Nemzeti Örökség Intézete a Közlekedési Múzeummal megállapodva 2016 novemberében döntött a hintó restauráltatásáról. A gyászhintót a munkálatok végeztével Budapestre szállították, ahol a Múzeumok Éjszakáján rendezett ünnepélyes átadót követően június 24-től egy erre a célra épített, különleges csarnokban lesz megtekinthető a Fiumei Úti Sírkert főbejáratánál.

 

Kérjük, az Apponyi-hintó ünnepélyes átadásán való részvételi szándékát 2017. június 23-ig a meghivo@nori.gov.hu e-mail címen vagy a +36-1-795-6820 telefonszámon jelezze!

 

18:00 
Halandó emlékezet? – a Nemzeti Örökség Intézetének kulturális-ismeretterjesztő klubja
Vendég: DRAGOMÁN GYÖRGY író és MAJOR KAMILL festő, grafikus

A Nemzeti Örökség Intézetének kulturális-ismeretterjesztő programsorozata a Múzeumok Éjszakáján debütál. Első meghívott vendégünk Dragomán György író, aki Major Kamill kiállításához kapcsolódóan az emlékezés természetéről és élettartamáról elmélkedik. Témánk a művészetek, köztük a vizuális művészetek és az irodalom, szerepe az emlékezetben. Kell-e maradandót alkotnunk ahhoz, hogy emlékezzenek ránk vagy ez alanyi jogon jár mindenkinek? Egyáltalán fontos-e az emlékezés? Ilyen kérdésekről beszélgetünk az enyészet közben rajtakapott sírkövek apropóján.

 

19:30
MARAD – HATÁS – MAJOR KAMILL festő, grafikus kiállítása a Kegyeleti Múzeumban
Köszöntőt mond: 
RADNAINÉ DR. FOGARASI KATALIN, a NÖRI főigazgatója
HERVÉ FERRAGE, a Budapesti Francia Intézet igazgatója

A kiállítást megnyitja: 
P. SZABÓ ERNŐ művészettörténész
Közreműködik: a Magyar Harsona Együttes

A képek a halandó és az örökkévaló emlékezet művészi lenyomatai. Major Kamill az 1970-es években emigrált Franciaországba. A párizsi Père-Lachaise temetőben kezdte el fotózni azokat a sírköveket, amelyeken az elhunytak medalionba zárt portréi voltak láthatók. Évtizedek múltán visszatért az eredeti helyszínekre, hogy az addigra elhalványult sírportrékkal dokumentálja a múló időt, amely nemcsak az élőkön, de a holtak kertjének kőbe zárt emlékein is nyomot hagy.

 

21:00 
A sírkert egyik legszebb építészeti emlékénél adnak egyórás koncertet a Virtuózok ifjú sztárjai. A zenei élményt a különleges fényfestési technikával megvilágított, szecessziós stílusú Árkádsorok földöntúli látványa teszi még maradandóbbá. A színes képekkel fényfestett mauzóleumokban és Árkádsorokban 23 óráig lehet gyönyörködni.

16 órakor „Szecessziós síremlékek” és „Művészparcella” anekdotákkal, 17 órakor „A kommunizmus emlékezete és a Munkásmozgalmi Pantheon”, valamint „Mauzóleumok” címmel tematikus séták indulnak.  A tematikus sétákra az emlekhely@nori.gov.hu címen lehet jelentkezni.

A PROGRAMON VALÓ RÉSZVÉTEL INGYENES!


logo
Tudnivalók

A Fiumei úti sírkert mauzóleumai csak előzetes egyeztetéssel látogathatók, a Nemzeti Örökség Intézete munkatársa kíséretében.

 

A sírkertbe autóval történő behajtás az első két órában ingyenes. A sírkertben a KRESZ vonatkozó szabályainak megtartása mellett szabadon lehet kerékpárral közlekedni.

 

A temető területén fotó vagy vágókép csak előzetes bejelentést követően készíthető. A temetőben filmet forgatni csak előzetes írásbeli engedély és a NÖRI-vel kötött egyedi szerződés alapján lehet.

Nyitvatartás
JANUÁR, FEBRUÁR

7:30 - 17:00

MÁRCIUS

7:00 - 17:30

ÁPRILIS

7:00 - 19:00

MÁJUS, JÚNIUS, JÚLIUS

7:00 - 20:00

AUGUSZTUS

7:00 - 19:00

SZEPTEMBER

7:00 - 18:00

OKTÓBER

7:00 - 17:00

NOVEMBER, DECEMBER

7:30 - 17:00

Kapcsolat

Cím: 1086 Budapest,

Fiumei út 16-18.

 

Tel.:

+36 1 896-3889

+36 1 896-3891

+36 1 896-3902

+36 70 400-8632

 

E-mail
nori@nori.gov.hu

 

Sajtókapcsolatok
sajto@nori.gov.hu

Írjon nekünk
Az év honlapja