Megérkezett az Apponyi-hintó a Fiumei Úti Sírkertbe

2017.06.08.

Az évtizedekig elveszettnek hitt és a Nemzeti Örökség Intézete által az elmúlt hónapok során restauráltatott Apponyi-hintó speciális szállítójárművel érkezett meg Somoskőújfaluról a Fiumei Úti Sírkertbe, ahol a Múzeumok Éjszakájától egy különleges kiállítócsarnokban lesz megtekinthető.

A különleges hintó sorsa összefonódik a történelemmel. A Székesfővárosi Temetkezési Intézet megrendelésére 1928-32 között gyártották Budapesten, a Misura kocsigyárban. A muránói üveggel és bronz szobrokkal díszített hintó súlya 3,5 tonna, hossza 5,5 méter és 4 méter magas.1933-és 1941 között négy alkalommal - először Apponyi Albert temetésén - használták, majd a második világháború alatt nyoma veszett.  Húszévnyi kallódás után bukkantak rá és 1963-ban a Közlekedési Múzeum tulajdonába került. Eddig még soha nem volt kiállítva.

A Nemzeti Örökség Intézete a Közlekedési Múzeummal megállapodva 2016 novemberében döntött a hintó restauráltatásáról. A gyászhintót a munkálatok végeztével Budapestre szállították, ahol a Múzeumok Éjszakáján rendezett ünnepélyes átadót követően június 24-től egy erre a célra épített, különleges csarnokban lesz megtekinthető a Fiumei Úti Sírkert főbejáratánál.

"Az Apponyi-hintó hazánk egyik legszebb épségben megmaradt dísz-halottas hintója. Az egykor nagynevű Misura gyár egyik utolsó kocsija a maga nemében egyedülálló, hajlított üvegtábla ablakaival, egyedi, míves fa faragványaival a Közlekedési Múzeum egyik legszebb fogatolt járműve, ami most a Nemzeti Örökség Intézetével partnerségben csodálatosan restaurált állapotban méltó kiállítóhelyet kaphatott. A hintót több mint fél évszázadon keresztül gondosan őrizte a múzeum, de bemutatására nem volt lehetőség, így különösen nagy öröm látni a restaurátorok keze alól nemrég kikerült műtárgyat, ami a Fiumei Úti Sírkertben, speciálisan a műtárgy bemutatására kialakított üvegépítményben kaphatott helyet" - mondta Dr. Zsigmond Gábor Phd, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese.