Kiállították a világ egyik legnagyobb gyászhintóját

2017.06.24.

A múzeumok éjszakáján mutatták be a Fiumei Úti Sírkertben a felújított Apponyi-hintót, amelyet a világ legnagyobb gyászhintói között tartanak számon. 

A világ egyik legnagyobb díszgyászhintója 1928 és 1932 között készült a főváros megrendelésére abból a célból, hogy a legmagasabb szintű állami dísztemetésekre megfelelő hintó álljon rendelkezésre. A hintó nem gróf Apponyi Albert számára készült, de 1933-ban őt temették vele elsőként, ezért nevezték el róla. A hintót "még Apponyi temetése után néhány alkalommal használták, majd hosszú időre eltűnt és csak az 1960-as évek elején került elő, állítólag egy falusi pajtában találtak rá" - tette hozzá Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója.

A főigazgató elmondta azt is, hogy a hintó 1963-ban a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdonába került, évek óta annak egyik raktárában állt. Radnainé Fogarasi Katalin kiemelte: a NÖRI több mint egy éve dolgozott azon, hogy a gyászhintót méltó helyen állíthassa ki. "Úgy gondoltuk, hogy ez a hely nem lehet más, mint a nemzeti emlékhelynek számító Fiumei Úti Sírkert, így egy évvel ezelőtt tárgyalásokat kezdeményeztünk a múzeummal a műtárgy átvételével kapcsolatban" - fejtette ki.

A hintót fél év alatt, nyolcmillió forintból restaurálták és néhány napja került át a temető főút melletti részére, egy kifejezetten a műtárgy számára épített és a szigorú műtárgyvédelmi szabályoknak megfelelő üvegpavilonba. "A hintó környezetét tartalommal is megtöltöttük: a műtárgyról és azokról a temetésekről, amelyeken használták, a mellette elhelyezett interaktív felületen, valamint okostelefonra letölthető applikációkon keresztül lehet tájékozódni" - mondta el a főigazgató, aki azt is hozzátette, hogy az 5,5 méter hosszú és 4 méter magas hintó minden darabja eredeti, ezért a jármű jelentős ipartörténeti jelentőséggel is bír.

A hintó avatásán a NÖRI főigazgatója mellett beszédet mondott Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója is míg a hintót Merczi Miklós, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főosztályvezetője mutatta be. Az átadáskor a szalagot Radnainé dr. Fogarasi Katalin mellett Gábriel Zoltán, az Apponyi-hintót gyártó Misura Mihály dédunokája és Misura Zsuzsanna operaénekes, Misura Mihály unokája vágták át.

További részletek a hintóról