Ingyenes tárlatvezetéssel zár az elmúlás vizuális nyomait kutató kiállítás

2017.09.21.

A múzeumok éjszakáján nyílt meg az évtizedek óta Franciaországban élő Major Kamill nagyszabású ideiglenes kiállítása a Kegyeleti Múzeumban. Az elmúlás és az emlékezés vizuális nyomait kutató, a maga nemében egyedülálló tárlat már csak pár napig látható a Fiumei Úti Sírkertben.

Major Kamill 1972-ben érkezett Párizsba, ahol a híres Père-Lachaise temető közvetlen közelében volt az első albérlete. Itt kezdte el fotózni azokat a sírköveket, amelyeket − az elhunytak emlékét megőrzendő − porcelán medalionokra égetett portréfotók díszítettek. Ismeretlen emberek sírköveit örökítette meg, akiket egykor azzal kecsegtettek, hogy a maradandó anyag megőrzi emléküket, ám az idő és a természet pusztító hatása a kőbe zárt emlékezetet sem kímélte. 1975 és 2005 között több száz európai temetőt bejárva több ezer fotót készített az elhalványuló sírkőfotókról. Voltak olyan sírok, amelyeket évekkel később ismét felkeresett, hogy dokumentálja pusztulásukat.

Június óta a különleges, művész által újraértelmezett torz montázsok mellett a palermói katakombák múmiáinak fotói és más geometrikus alkotások is a kiállítótérben láthatók, a vizuális esztétikán túl egy letűnt kor szellemiségének, kultúrájának emléket állítva. A bemutató igazi különlegességét azonban az adja, hogy Major Kamill alkotásai most először láthatók egy temetőben.

A 2017. szeptember 30-ig meghosszabbított kiállítás az utolsó előtti napon, szeptember 29-én, pénteken 16 órától kurátori tárlatvezetéssel lesz megtekinthető a Kegyeleti Múzeumban.


A programon való részvétel díjmentes. Jelentkezés: muzeum@nori.gov.hu, +36/70-642-5090.

További részletek a Kegyeleti Múzeum oldalán