Fénybe borult a sírkert a Múzeumok Éjszakáján

2017.06.25.

A NÖRI múzeumok éjszakájához kapcsolódó programjait az Apponyi-hintó bemutatása nyitotta, majd az intézet hagyományos tematikus sétáin lehetett részt venni. Sötétedéskor a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató felfedezettjei adtak koncertet, miközben a temető mauzóleumait fényfestés díszítette.

A sírkertben lévő Kegyeleti Múzeum épületében időszaki kiállítás is nyílt Major Kamill festő és grafikusművész képeiből Marad - hatás címmel. A művész az 1970-es években emigrált Franciaországba és a párizsi Pére-Lachaise temetőben kezdte el fotózni azokat a sírköveket, amelyeken az elhunytak medalionba zárt portréi voltak láthatók. Évtizedekkel később a művész visszatért az eredeti helyszínekre és megörökítette az idő múlását is az egykori portrékon.

A múzeumok éjszakáján indult el továbbá az intézet új, negyedévente jelentkező programsorozata, a NÖRI klub is, a Kegyeleti Múzeum épülete mellett. A tematikus előadássorozaton első alkalommal Halandó emlékezet? címmel Dankó Dalma, a Kegyeleti Múzeum vezetője Dragomán György íróval és Major Kamill kiállításához kapcsolódva a művésszel az emlékezésről beszélgetett.