Biciklivel a temetőben

2018.06.02.

Mostantól kerékpárral is bejárható szervezett formában a Fiumei úti sírkert. A Nemzeti Örökség Intézete által biztosított ingyenes túra június eleje óta várja az érdeklődőket.

Június 2-án délelőtt rendezett először kerékpáros idegenvezetést Budapest egyik legkülönlegesebb zöldövezetében a Nemzeti Örökség Intézete. A Fiumei úti sírkert ugyanis számtalan olyan különleges emlékművet rejt, amelyek közül jó néhány a hátsó, már-már erdős részeken található.  A biciklitúra során az érdeklődők a sírkert ezen kevésbé ismert, ám annál több érdekes történetet őrző részeit keresték fel. 

Sokak számára meglepő lehet, hogy a temetőben biciklivel is lehet közlekedni: ez mindössze két éve van így, mióta a sírkert a Nemzeti Örökség Intézete kezelésébe került. Akkor sorompók kerültek a főbejárathoz, és bár az autóval történő behajtás ingyenes maradt, a parkolás két óra után fizetőssé vált.


A biciklitúra résztvevői megtudhatták, hogy kit rejt a Petőfi-család síremléke, mikor temették el a Gozsdu-udvar névadóját, végiggurulhattak az Árkádsor oszlopai mellett, sörgyáros családok sírjai mellett eltekerve, egészen a Salgótarjáni utcai zsidó temetővel határos fal menti sírok felfedezéséig. A temetői, több mint 3 kilométeres kör végpontja – a szokásos módon – a főbejárat volt.

A következő biciklis túra július 7-én 10 órakor lesz, jelentkezni az alábbi linken lehet:
http://fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/sirkerti-setak