A hazai mérnökképzés alapítójára emlékeztek

2019.01.19.

A 200 évvel ezelőtt, 1819. január 19-én született Stoczek Józsefre, a Műegyetem első rektorára emlékezett január 18-án, pénteken a Nemzeti Örökség Intézete és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Fiumei úti sírkertben.

A Stoczek József Művészparcellában található síremlékénél tartott megemlékezésen dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora tartott beszédet. Józsa kiemelte: nagyon fontos, hogy minél több hasonló megemlékezés legyen a műszaki felsőoktatás nagyjairól. Egyben köszönetet mondott a szervezést biztosító Nemzeti Örökség Intézetének, akik a rektor szerint fontos feladatot látnak el, hiszen a rohanó mindennapokban segítenek megállni és emlékeztetni múltunk és történelmünk legfontosabb alakjaira.

Ilyen volt Stoczek József is, aki töretlen lelkesedéssel és szakmai alázattal tette le a mai műszaki felsőoktatás alapjait. Ahogy Stoczek életének fontosabb pontjait felelevenítette, Józsa János rámutatott: a Műegyetem egykori elnöke nem csak hallgatói és beosztottjai számára volt minden felett álló tekintély, hanem kortársai többségének is. Ez mind életében, mind a temetése után róla írt cikkekből, levelekből vagy épp megemlékezésekből kiderült – tette hozzá a rektor.

A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták Stoczek József síremlékét.